Лицето е една от най-деликатните зони в човешкото тяло. Пластично-възстановителните и естетични корекции по него имат за цел да подобрят външния му вид, да реконструират загубени тъкани, да възстановят форма и функция и да забавят признаците на стареене.

Отнемане на мастна тъкан от бузите (Бишатектомия)

Понякога бузите изглеждат твърде обемно. Бишатектомията е естетична процедура, при която се отстраняват двете торбички с мастна тъкан, които се намират във всяка буза. Те са разположени непосредствено под скулите. Резултатите са видими от първата седмица след интервенцията и са трайни.

Процедура

Чрез малък разрез от вътрешната страна на бузите (в устата) се достига до торбичките с мастна тъкан, които се отстраняват. Белези по външната част на лицето не остават.

Процедурата може да се комбинира с други манипулации за скулптиране и подмладяване на лицето.

Продължителност на процедурата и анестезия

Процедурата отнема между 45 минути и 1 час.  Най-често се използва местна упойка с или без седация.

Престой в лечебно заведение

Обикновено процедурата се извършва в амбулаторни условия и не се налага престой в лечебно заведение.

Възможни рискове и странични ефекти

Манипулацията е нискорискова. Могат да се появят синини, оток и временни промени в сетивността, както и леко възпаление във вътрешната част на бузите и дискомфорт при дъвчене през първите няколко дни след операцията.

Изключително рядко може да се наблюдават наранявания на клонове на лицевия нерв, които да доведат до временна или постоянна слабост на лицевата мускулатура. Регистрирани са и случаи на травма на слюнчения канал и асиметрия.

Възстановяване

Процедурата е леснопоносима. Още същия ден пациентът може да се върнете към обичайните си дейности. Пълното възстановяване обикновено трае до 7-14 дена в зависимост от индивидуалния случай. В началото се препоръчва мека и студена диета. Трябва да се избягва излагането на слънце за поне две седмици.

Корекция на устни 

Има различни методи, с които може да се подобри естетичния вид на устните, като се промени формата и им се придаде допълнителен обем. При корекция с филъри резултатът е временен с обичайна продължителност от 4 до 6 месеца. След него е необходимо ново инжектиране. Ефектът при хирургичните техники е траен, но зависи от естествените процеси на старене и начина на живот.

Процедура

По-добър естетичен вид на устните се постига с различни оперативни и неоперативни техники в зависимост от конкретния случай.

При хирургичните има разнообразни методи от сферата на пластичната хирургия, сред които и слагане на импланти.

От неоперативните подходи най-често е инжектирането на филъри (пълнители) на основата на хиалуронова киселина, която е естествен компонент на организма и по този начин е най-безопасна за него.

Продължителност на процедурата и анестезия

Неоперативната манипулация продължава около половин час. При хирургичните  интервенции зависи от конкретната оперативна техника. Обичайно се прилага местна упокйка с или без седация и по рядко обща упойка.

Престой в лечебно заведение

Процедурата обикновено се провежда в амбулаторни условия и не налага престой в лечебно заведение.

Възможни рискове и странични ефекти

Както при всяка интервенция са възможни хематоми и отоци, много рядко инфекция. Понякога се наблюдава временна загуба на сетивност.

Възстановяване

Пациентът може да пристъпи към обичайните си дейсности веднага след процедурата, но трябва да внимава с с тези, в които участва устата.

Отоците, синините и нарушената чувствителност обикновено преминават до 2 седмици.

Увеличаване на скули

Целта е подсилване на недостатъчно изразените контури на лицето. Придава се по-добър вид на скулите, а така и на цялото лице. Резултатите са постоянни.

Процедура

Има различни варианти и техники, за да се промени размерът и формата на скулите:

  • Усъвършенстване на скулите чрез увеличаване. Има различни методи – поставяне на импланти върху костта, под кожата; увеличение със собствена мастна тъкан или филъри, най-често на основата на хиалуронова киселина.
  • Усъвършенстване на скулите чрез намаляване или преместване. Прави се чрез разрези, като така се редуцира изпъкналостта им. Този тип интервенции са по-сложни за изпълнение.

Продължителност на процедурата и анестезия

Зависи от конкретния случай и избраната техника. Най-често трае час-час и половина. Използва се обща анестезия или местна упойка с или без седация.

Престой в болнично заведение

Обикновено процедурата е амбулаторна или налага едноднвен престой в лечебно заведение.   

Възможни рискове и странични ефекти

Както при всяка хирургична интервенция са възможни инфекция, временна болка, синини, отоци загуба на сетивност в третираната зона.

В редки случаи се получават асиметрия, неравности, свръхкорекция. Отхвърлянето на импланта е изключително рядко.

Възстановяване

Пациентът обикновено може да се върне на работа и към обичайните си активности до няколко дни. Отоците и натъртването изчезнат до няколко седмици.

Ендоскопски лифтинг на челото/веждите

Лифтингът на челото и веждите е процедура, с която се постига видимо подмладяване на горната една трета на лицето, а ефектът продължава от няколко до 10 години. Тя редуцира бръчките на челото, повдига отпуснатите вежди и в известна степен увисналата кожа на горните клепачи. Цялостният ефект е омекотяване на линиите.

Процедура

Ефектът от процедурата се постига, като се премахне излишната отпусната тъкан, а мускулите и кожата се стегнат. Най-често операцията се прави чрез разрези в горната част на главата точно зад линията на косата, като съществуват различни техники за това. Има няколко варианта на мининвазивни техники, като така се постигат добри резултати с минимална травма и белези.

Продължителност на процедурата и анестезия

Процедурата трае обикновено 1-2 часа. Възможни са обща упойка, интравенозна седация или местна анестезия.

Престой в лечебното заведение

В общия случай манипулацията се прави в амбулаторни условия и блничен престой не се налага.

Възможни рискове и странични ефекти

Както при всички оперативни интервенции може да се получи временен оток, хематоми в зоната, изтръпване и главоболие. В някои случаи се появява сърбеж и косопад. Дискомфортът обикновено отминава за около 2 седмици.

Много рядко е възможно да настъпи увреда на лицевите нерви, което да доведе до  загуба на движение, слабост в мускулите или асиметрия, както и зони, в които има постоянна загуба на сетивност или белези.

Възстановяване

Пациентът обичайно може да се върне на работа от 7 до 10 дена след операцията.  По-интензивната активност трябва да бъде ограничена в продължение на няколко седмици. Пълното възстановяване настъпва след втората-третата седмица. Трябва да се ограничи излагането на слънце за следващите 3 до 6 месеца, за да се предодврати хиперпигментация на челото.

Периорбитална хирургия (блефаропластика)

Подобрява външния вид на зоната – стяга увисналата кожа по клепачите и видимо редуцира торбичките под очите. Резултатът трае от няколко години до цял живот в зависимост от персоналната специфика.

Процедура

Чрез тази хирургична интервенция се премахват излишната мазнина, кожа и мускули в зоната. Така се постига ефект на подмладяване на горните и долните клепачи.

Продължителност на процедурата и анстезия

Интервенцията продължава около 2 часа, като се използва пълна упойка или локална анестезия със седация.

Престой в лечебното заведение

Обикновено не се налага болничен престой, тъй като процедурата е амбулаторна.

Възможни рискове и странични ефекти

Както при всяка хирургична интервенция са възможни подуване, получаване на хематоми, временен дискомфорт, повишена чувствителност, както и стягане в зоната на клепачите. През първите седмици понякога, макар и рядко, се наблюдава засилено сълзене на очите, двойно виждане и свръхчувствителност към светлина. Регистрирана е спорадична поява на сухота или сърбеж на очите. В много редки случаи е възможна лека асиметрия или по-ниска позиция и/или придърпване на долния клепач, което може да изисква допълнителна операция във времето.

Възстановяване

Пациентът може да се върне на работа след 5-10 дена, а да чете още на втория-третия. Контактни лещи могат да бъдат използвани след около 2 седмици. По-интензивната активност се възобновява след 3 седмици. Отоците и синините преминават в рамките на 2-3 седмици, а понякога и доста по-рано.

Фейслифтинг 

Фейслифтингът коригира отпускането и обемните промени в меките тъкани на долните две трети на лицето и шията. Тази интервенция не променя качеството на кожата, напр. наличието на петна, фини бръчици и т.н. Обикновено фейслифтингът поддържа оптимален външен вид за пет до десет години.

Процедура

При фейслифтинга се коригира отпускането на кожата и меките тъкани, като в хода на интервенцията се коригират и промените в обема им (осн. на мастната тъкан), като се репозиционират, заместват или отнемат в зависимост от индивидуалните нужди. При класическия фейслифтинг разрезът започва от бакембардите, минава пред ухото, завива около висулката и отива зад него отново в косата. Този оперативен достъп позволява да се третират всички белези на стареенето в обласста на долните две трети на лицето и шията.

Продължителност на процедурата и анестезия

Интервенцията изисква време – трае 4 или повече часа. Обичайно се използва обща анестезия, но е възможна и местна упойка със седация в редки случаи.

Престой в лечебното заведение

Пациентите обикновено имат необходимост от еднодневен болничен престой.

Възможни рискове и странични ефекти

Процедурата не е болезнена като цяло, но както при всяка хирургична интервенция са възможни натъртвания, оток, посиняване, хематоми (насъбиране на кръв), изтръпване и повишена чувствителност на кожата, както усещане за стегнатост и сухота. В много редки случаи са възможни наранявания на нервите, които контролират лицевите мускули,  асиметрия и промяна в линията на косата.

Възстановяване

Повечето пациенти споделят, че изглеждат и се чувстват чудесно между четвъртата и шестата седмица след интервенцията и могат да се завърнат към обичайните си дейности в този срок. Завръщането на работа, ако последната не е свързана с определени позиции на главата и свръх усилия, може да се случи още след  10 до 14 дена. Хематомите и отоците, когато ги има, отшумяват след около 7-14 дена. Няколко месеца след интервенцията трябва да се избягва излагане на слънце, задължителен е слънцезащитен крем.

Поставяне на лицеви импланти

Лицевите импланти се използват, за да се постигне цялостен хармоничен вид, когато това е необходимо. Един от ефектите е подсилване на недостатъчно изразените контури на лицето. Резултатите са дълготрайни.

Процедура

За да се подобри външния вид на брадичката, носа, бузите, челюстта и пространствата около тях може да се използват лицеви импланти. Те са от различни материали и с различна форма в зависимост от целта обемни, твърди и предварително оформени.

Продължителност на процедурата и анестезия

Процедурата трае около час и половина. Обикновено се използва пълна упойка или локална анестезия със седация.

Престой в лечебното заведение

Обичайно не се налага престой в лечебното заведение, процедурата е амбулаторна.

Възможни рискове и странични ефекти

Тъй като процедурата е хирургична, са възможни натъртвания, формиране на хематоми, временен дискомфорт, повишена чувствителност и лека болезненост в зоната. Отхвърлянето на импланта е изключително рядко. В единични случаи е възможно да се наложи той да бъде отстранен и/или заменен заради инфекция, нарупаване целостта му или неправилното му поставяне или разместване.

Възстановяване

Пациентът може да се върне на работа и към нормалните си активности след няколко дни. Натъртването и синините преминават за 2-3 седмици.

Ринопластика

Ринопластиката коригира и усъвършенства формата на носа, а резултатите са постоянни. Винаги се цели да се запазят и подобрят функцииите, най-вече дишането. Постигането на крайния резултат изисква време – понякога отнема година след интервенцията.

Процедура

Хирургията на носа променя формата му с цел по-естетичен и хармоничен с лицето вид. В хода на процедурата може да се намали или увеличи размера му, да се премахне гърбица, да се промени формата на върха, както и да се стеснят ноздрите или да се промени ъгълът между горната устна и носа. Важно е да се знае, че интервенцията може да облекчи затруднения в дишането, ако се приложи в комбинация с операция на носната преграда.

Продължителност на процедурата и анестезия

Хирургичната операцияна носа трае между 1 и 3 часа. Пациентът обикновено е под обща упойка, интравенозна седация или локална анестезия.

Престой в лечебното заведение

Обичайно е необходим еднодневен престой в лечебното заведение, макар че е възможно да се извърши и в амбулаторни условия.

Възможни рискове и странични ефекти

Както при всяка хирургична операция са възможни натъртване, оток, посиняване на зоната около очите и носа. Понякога се наблюдава леко кървене от носа, както и недостиг на въздух през него. Вмного редкислучаи са възможни асиметрия, незадоволителна форма на носа или други усложнения, които налагат последваща интервенция.

Възстановяване

Макар че отокът в зоната на очите и носа преминава след 2-3 седмици, пациентът може да се върне на работа още след първата. По-интензивната дейност може да се възобнови, когато премине и ототкът, като носът трябва да се пази от каквото и да било въздействия и травми, като не се излага на слънце най-малко 8 седмици. Задлжителен е слънцезащитен крем.

Отопластика и корекция на разкъсани ушни висулки

Отопластиката е естетична хирургична процедура, при която се променя размерът, позицията или пропорцията на ушите. Обикновено чрез нея се прибират клепналите уши към главата или се намалява ушната мида.

Ефектът от манипулацията е постоянен и обикновено остава за цял живот, освен в случаи на инциденти.

Процедура

Процедурата се препоръчва при възрастни и деца над 5-6-годишна възраст.

В зависимост от конкретния случай и цели на операцията се прави разрез, скрит зад ухото или вътре в него. Ушният хрущял се моделира и ухото се прибира към главата. Ако се налага, се премахва излишната мека тъкан, а понякога и хрущял. Възможно е да се изградят липсващите нормални гънки на ухото чрез оформяне на хрущяла с постоянни шевове и/или надраскването му.

Продължителност на процедурата и анестезия

Операцията продължава между 1 и 2 часа, обикновено с локална анестезия.

Престой в лечебно заведение

Процедурата най-често се извършва в амбулаторни условия и не се налага престой в лечебно заведение.

Възможни рискове и странични ефекти

Като при всяка оперативна намеса са възможни инфекция, хематоми, отоци, болезненост, изтръпване, зачервяване. В редки случаи се получава асиметрия на ушите поради постоперативни промени.

Възстановяване

Отокът и зачервяването продължава около 2 седмици. Можете да се върнете на работа и към леки активности седмица след интервенцията. Към пълната си активност можете да пристъпите след минимум 2 седмици. Тогава ще са видими и крайните резултати, макар че малки промени могат да настъпят до 1 година.

Корекция на брадичка

Цялостната хармония на лицето зависи от съчетанието и комплексното възприятие на отделните му компоненти. Понякога някои лицеви части нарушават усещането за съразмерност. Естетичната корекция на брадичката цели постигане на нужната пропорционалност. Така с различни хирургични и нехирургични техники се променят формата и размерът й. В допълнение могат да се направят и ринопластика или операция за редукция на двойна брадичка.

Ефектът е траен при оперативните интервенции, като се влияе от процесите на стареене. Когато се избере инжектиране на филъри на основата на хиалуронова киселина, трябва регулярно да се поддържа постигнатият резултат. При използването на собствени мазнини също понякога се налага нова корекция.

Процедура

В зависимост от конкретните пропорции на лицето се използват две групи интервенции:

  • Увеличаване на брадичката

За да се увеличи размерът на брадичката могат да бъдат използвани разнообразни оперативни и неоперативни техники:

Поставяне на имплант. Имплантите се изработват от различни материали като например  твърд силикон. Техните размери и форми варират с оглед на конкрентните нужди. Поставят се, като се прави разрез в устата – между венците и долната устна  или на кожата под брадичката.

Остеотомии. За да се увеличи обемът на брадичката може да се използва и техника на разсичане или разрязване (вертикално или хоризонтално) на долната челюст. Това дава възможност част от костта да да се премести напред и/или напред и надолу.

Липоструктурирне – или инжектиране на собствени мазнини на пациента. Мастната тъкан се взима от други зони на тялото и след подходяща обработка се инжектира в брадичката.

Инжектиране на филър, обикновено на основата на хиалуронова киселина.

  • Редуциране на брадичката

При някои пациенти брадичката е непропорционално голяма и изразена. Тогава се налага намаляване на размерите й. Използват се оперативни техники като изпиляване или остеотомия (разсичане на костта) с разрез в устата. Това дава възможност да се премества, съкращава и стеснява долната челюст.

Продължителност на процедурата и анестезия

Зависи от избора на конкретна процедура и техника. Обикновено се използва обща  упойка или локална анестезия със седация.

Престой в лечебно заведение

Зависи от конкретния случай. Престоят в лечебно заведение варира от няколко часа до няколко дни.

Възможни рискове и странични ефекти

Както при всяка хирургична интервенция съществува риск от инфекция, хематоми, отоци, кървене. Брадичката може да е с намалена чувствителност и изтръпване за няколко седмици.

Възстановяване

Зависи от конкретния случай и избраната техника. Най-често пациентът може да се върне на работа след няколко дни. Възобновяването на по-активните дейности са позволени след 1-2 седмици. Отоците и натъртванията изчезнват окончателно до месец след интервенцията.

Корекция на двойна брадичка

Двойната брадичка нарушава хармонията и пропорционалността на лицето и шията. Има различни методи, чрез които й се придава по-естетичен вид. Окончателните резултати стават видими 6-8 осем седмици след манипулацията. Последващо качване на килограми би повлияло на резултатите.

Процедура

Редукцията на двойната брадичка може да се постигне с липосукция, с неголяма  хирургична интервенция в зоната, която да премахне част от мастната тъкан, или с комбинация от двете.

Продължителност на процедурата и анестезия

Процедурата трае час-час и половина в зависимост от конкретния случай. Най-често се извършва с локална анестезия с или без седация или под пълна упойка.

Престой в лечебно заведение

Процедурата най-често е амбулаторна и не изисква престой в лечебно заведение.

Възможни рискове и странични ефекти

Като при всяка интервенция са възможни инфекция, отоци, хематоми, повишена чувствителност в зоната, изтръпване. Понякога се наблюдава асиметрия, а изключително рядко се засягат нерви, съдове, слюнчени жлези.

Възстановяване

Отокът и зачервяването преминава до 2 седмици. Пациентът може да се върне на работа и към обичайни активности също след около 2 седмици.

Лифтинг на шия (цервикопластика)

Лифтингът на тази зона, или повдигането и оформянето на шията, води до стягане на кожата и мускулатурата на шията и значително подобряване на контура на долната челюст. Резултатите от хирургичната интервенция са дълготрайни.

Процедура

Операцията често се прави в съчетание с липосукция, фейслифтинг или повдигане на средната част на лицето. Възможно е да се извърши и самостоятелнили само с липосукция, ако е нужно минимално оформяне и качеството на дермата е добро. Ако целта е по-драстична промяна, се извършва хирургична интервенция за пълно повдигане на шията. Разрезът е под брадичката и/или зад ушите в зависимост от техниката. Мускулът по предната повърхност на шията се пристяга и пришива – тъй наречената корсет-пластика. Излишната кожа и мастна тъкан се премахват, тъканите и кожата се преместват и зашиват.

Продължителност на процедурата и анестезия

В зависимост от конкретната процедура операцията може да продължи от 1 до 4 часа или повече. Използва се обща анестезия.

Престой в лечебно заведение

Най-често се налага еднодневен престой в лечебно заведение.

Възможни рискове и странични ефекти

Нормално е да има оток и повишена сетивност в зоната. Понякога се съчетава с  усещане за слабост и стягане, които преминават за няколко месеца. Както при всяка операция са възможни инфекция, хематом, неравности.

Чисто оптично белезите на стареене по лицето може да станат по-забележими, ако е третирана само шията.

Възстановяване

Хематомите и подуването обичайно изчезват за 7 до 10 дена. Усещането за стягане и изтръпване може да остане за няколко месеца, дори повече. Кога ще се върнете към активни дейности, зависи от обема на операцията.