Различните зони на човешкото тяло могат да бъдат скулптирани, реконструирани и подобрени със съвременните методи на медицината и пластичната хирургия.

Лифтинг на горни крайници (брахиопластика)

Брахиопластиката е оперативна процедура за намаляване на обиколката на горната част на ръцете. Тя редуцира излишните кожа и мастна тъкан. Резултатите са скулптиране на зоната, по-стегната кожа.

Процедура

При кожа с добър тургор или минимално увисване, мастните депа могат да бъдат редуцирани с липосукция. При силно изразен излишък на кожа и/или такава с недобро качество, натрупани мазнини и отпуснатост обаче ефект може да се постигне само с операция. По време на нея се отстранява част от кожата и мастната тъкан. Разрезът е вътрешната страна на ръката.

Продължителност на процедурата и анестезия

Операцията продължава 2-4 часа при пълна упойка или локална анестезия със седация.

Престой в лечебното заведение

Обикновено се налага престой в лечебното заведение заведение в рамките на един ден.

Възможни рискове и странични ефекти

Както при всички операции е възможно получаването на оток, синини, изтръпване, които преминават за 1-2 седмици. В редки случаи могат да се получат временен или хроничен оток (лимфедем), увреда на нерви по кожата, по-изразени белези.

Възстановяване

Възстановителният период е 7-10 дена. Може да се наложи носенето на компресиращо бельо (ръкави) или еластична превръзка за няколко седмици или повече.

Лифтинг на бедра

Чрез повдигането на горната част на бедрата видимо се подобрява външният им вид. Този тип интервенция обикновено се понася леко, а резултатът зависи от стабилното поддържане на теглото, както и от индивидуалните процеси на стареене.

Процедура

Лифтингът на бедрата е от класа интервенции за отстраняване на излишната кожа и мастна тъкан от горната част на краката, като се постига ефект на скулптиране. Подобряват се контурите чрез отстраняване на обемни и увиснали меки тъкани.

Продължителност на процедурата и анестезия

Тази операция продължава между 2 и 5 часа, като значение има количеството тъкан, която трябва да се премахне и техниката, която се използва. Упойката най-често е обща анестезия.

Престой в лечебното заведение

Престоят в лечебното заведение заведение обикновено е от 1-2 дена.

Възможни рискове и странични ефекти

Подобно на рисковете при всяка операция, възможно е да се получи инфекция, синини и събиране на течности.

Най-честият страничен ефект е разкъсването на шевовете в областта слабините и към седалището. Това може да се полчуи заради твърде голямото опъване на тъканите от прибързано движение. Заради напрежението и рзтягането на кожата могат да се образуват и по-широки белези.

Възстановяване

Добре е манипулацията да се извършва през студената част на годината, защото налага носене на компресиращо бельо. Движенията трябва да се ограничават 3-4 седмици, което включва неразгъването на краката докрай или ограничаване на прекомерното им сгъване.

Повдигане на седалище (глутеопластика)

Глутеопластиката подобрява, стяга и придава по-гладък и младежки вид на седалището. Премахват се неприятните усещания от излишната кожа и мастна тъкан в зоната. Те може да са натрупани вследствие на възрастови изменения, наследственост или масивна загуба на тегло.

Лифтингът в тази област е много дълготраен. Важно е да се знае, че промяна в теглото, бременност, както и процесите на стареенето, ще окажат влияние върху тялото и резултатите от интервенцията.

Процедура

За разлика от бразилския лифтинг, при който се добавя обем чрез трансфер на собствени мазнини, тази процедура включва само премахване на кожата и мастната тъкан. Това се постига с хирургично изрязване и подвигане с или без липосукция за подбряване и скулптиране на контура.

Продължителност на процедурата и анестезия

Операцията трае между 3 и 6 часа под пълна упойка.

Престой в лечебно заведение

Обикновено се налага престой в лечебно заведение от 1-2 дена.

Възможни рискове и странични ефекти

Възможни са хематоми, отоци, инфекция, загуба на сетивност, временна болезненост в зоната.

Възстановяване

Можете да възобновите обичайните си дейности след 2-3 седмици. Пълното възстановяване трае няколко месеца.

Абдоминопластика

След бременност или значителна загуба на тегло тъканите в коремната област често се деформират и отпускат. С процедурата абдоминопластика се постига трайно по-естетичен вид на коремната стена. Резултатът обикновено остава дълги години, освен ако пациентът не качи или свали отново голямо количество тегло, или не забременее.

Процедура

Тази манипулация се нарича още пластика на коремната стена. Тя представлява хирургично премахване на излишната кожа и подкожна мастна тъкан, които се намират в областта около и под пъпа, както и на висящата и отпусната кожа над белези от цезарово сечение. В случай на ноебходимост е възможно да се направи и пластика на мускулите. По този начин се стяга и/или се коригира твърде голямото разстояние между правите коремни муксули на коремната стена – т.нар. диастаза.

Продължителност на процедурата и анестезия

Процедурата трае от 2 до 5 часа. Пациентите се поставят под пълна упойка. Много рядко, при нужда от минимална корекция, манипулацията може да се извърши и с местна анестезия с или без седация.

Престой в лечебното заведение

Обиновено пациентът трябва да остане за кратко в болнични условия за наблюдение – минимум една нощ.

Възможни рискове и странични ефекти

Не е изключена появата на дискомфорт или болка в оперираната областа, както и в долната част на гърба. Както при повечето хирургични интервенции е възможно да се появи постоперативен оток, синини и повишена чувствителност в околните области, кожата в зоната може да загуби сетивност за известно време. Оплакванията обичайно отминават за няколко дни до седмици. В изключително редки случаи случаи са възможни по-ярко изразени странични ефекти.

Възстановяване

Пациентите трябва да носят компресивен колан или бельо поне 4 седмици. Връщането към нормалните дейности и работен режим е в рамките на 2-4 седмици след процедурата. За по-интензивна активност са необходими  4-6 седмици. Както при повечето хирургични интервенции, белезите избледняват и се изравняват с околната кожа от 3 месеца до година след операцията.

Подмладяване на ръце 

Има техники с които се придава по-здрав и младежки вид на ръцете. Това се постига с  инжектиране на филъри или на собствена мастна тъкан. Пълният ефект на подмладяване с филърите продължава между 9 месеца и 1 година. После за поддържането му е необходима нова интервенция.

Пълният ефект при липофилинга настъпва, след като организмът абсорбира част от инжектираните мазнини (между 25 и 50%). Той е траен, но се определя от естествените процеси на стареене.

Процедура

 • Инжектиране на филъри на основата на хиалуронова киселина за подобряване на вида и тургора на кожата.
 • Липогилинг или трансфер на собствена мастна тъкан – инжекционно се поставя собствена мастна тъкан за попълване на контура на ръцете. Нужната собствена мазнина се добива чрез липосукция от корема или от вътрешната част на бедрото. Изсмуканата мастна тъкан се обработва чрез центрофугиране, филтриране или изплакване. След това чистата мастна тъкан се поставя инжекционно в целевата област. Разпределя се равномерно в зоната чрез впръскване на малки количества, така че да е добре заобиколена от здрава тъкан. Важно е трансплантираната мазнина да остане в контакт с околните тъкани, за да се снабдява с кислород и хранителни вещества.

Продължителност на процедурата и анестезия

Процедурата с поставяне на филъри на основата на хиалуронова киселина е между  половин и 1 час, а упойката – локална без седация. Липофилингът трае межу 1 и 2 часа под обща анестезия с местна инфилтрационна анестезия на донорната и обработваната област.

Престой в лечебно заведение

Процедурата е амбулаторна и най-честно не налага престой в лечебно заведение.

Възможни рискове истранични ефекти

Както при всяка интервенция са възможни инфекция, хематоми, отоци, болезненост. Понякога се наблюдават неравности, асиметрия, свръхкорекция.

Възстановяване

Нормалните активности могат да се възобновят след около седмица до десетина дена. Отокът обикновено спада след третия ден, ако е използван филър на основата на хиалуронова киселина; при използване на собствена мастна тъкан отоците остават по-дълго.

Лифтинг (повдигане) на Венерин хълм 

Хирургическият лифтинг (повдигане) на Венериния хълм е процедура, която се прилага, когато е налице увеличаване и отпускане на кожата и подкожието в зоната. Това се случва най-често след бременност, при резки вариации в теглото, както и с възрастта.

След интервенцията Венериният хълм ще бъде по-плосък и няма да се вижда при носене на тесни дрехи и бански костюми. Резултатите са трайни, но зависят от поддържането на стабилно тегло. Бременност и повишаване или загуба на тегло може да влияят на ефекта от процедурата.

 

Процедура

Извършва се чрез хирургическо повдигане и фиксиране, понякога заедно с липосукция за отстраняване на излишни мазнини. Също така се отстранява и част от кожата, за да се създаде плосък, стегнат, и гладък външен вид на зоната. Възможно е да се комбинира и с лабиопластика – корекция на срамните устни.

Продължителност на процедурата и анестезия

Интервенцията трае между 1 и 3 часа, най-често под обща анестезия.

Престой в лечебно заведение

Възможен е еднодневен престой в лечебно заведение.

Възможни рискове и странични ефекти

Като при всяка хирургична намеса са възможни инфекция, отоци, хематоми, болезненост, нарушена сетивност.

Възстановяване

За няколко седмици се налага носенето на компресиращо бельо, за да могат тъканите да се възстановят и да запазят търсената позиция. Обикновено пациентите могат да се върнат на работа след седмица. Пълното възстановяване отнема около 6 седмици, като дотогава трябва да се избягват и напрегнати дейности и сексуална активност.

Генитална хирургия

Тук се включват естетичните и реконструктивни хирургични интервенции, които се извършват в областта на гениталиите на жените. Ефектът от тях обикновено са дългосрочни, като зависят от последващи бременности, стареенето на тъканите, загуба или покачване на тегло.

Процедура

 • Хименопластика (възстановяване на девстената ципа). Това е реконструкция на химена, който разделя влагалището от вулвата. По този начин може да се симулира девственост.
 • Лабиопластика. Това е всяка интервенция в областта на срамните устни. Най-често се има предвид операция на малките срамни устни. Техниката е известна още и като нимфопластика. При нея се променят формата иразмерът на малките (или големите) срамни устни.
 • Увеличаване на големите срамни устни с липофилинг. Инжектира се собствена мастна тъкан, взета от други зони на тялото.
 • Липосукция на Венериния хълм. Хирургическа интервенция за корекция на прекомерните натрупвания на мазнини в зоната над пубиса, при която същите се елиминират чрез изсмукване със специален апарат (липосукция).
 • Вагинопластика или вагинално подмладяване. Операция за възстановяване на тонуса на влагалищните стени. Той може да е намалял от процесите на стареене или след естествено раждане. Прави се и по чисто естетични причини.
 • Клиторопластика. Намаляване на големината на клитора, като се премахне излишната кожа около него.

Продължителност на процедурата и анстезия

Зависи от конкретния случай. Обикновено се прави под пълна упойка.

Престой в лечебно заведение

Процедурата най-често се извършва амбулаторно, а когато е необходим престой в лечебно заведение, той е еднодневен.

Възможни рискове и странични ефекти

Като при всяка операция е възможна инфекция, кървене, оток. Нормално е да има повишена сетивност, дискомфорт и парене.

Възстановяване

Зависи от конкретния случай. Обикновено връщането на работа и към леки активности е възможно няколко дни след интервенцията. Започването на активни дейности и полов живот зависи от вида на операцията и избраната техника.

Оперативно премахване на тумори и бенки

Има кожни образувания, които пречат на естетическия вид, а понякога създават и физически дискомфорт. Имайте предвид, че единствено лекар специалист в областта може да прецени дали бенка или друго кожно новообразувание трябва да бъде премахнато, както и дали става въпрос за карцином на кожата. Никога не отстранявайте бенките сами!

Процедура

Има два вида техники, които се използват в такива случаи:

 • Оперативно изрязване. Хирургът изрязва цялата бенка и, ако има нужда, зашива кожата.
 • Хирургичен шейвинг. Със скалпел бенката се „избръсва“ на равнището на кожата. Понякога, при тази техника, част от новообразуванието остава в кожата.

Продължителност на процедурата и анестезия

Заивиси от конкретния случай. Най-често се използва местна упойка без седация.

Престой в лечебно заведение

Обикновено процедурата се извършва амбулаторно и не изисква престой в лечебно заведение.

Възможни рискове и странични ефекти

Като при всяка интервенция може да се получи инфекция, временен оток, хематоми, изтръпване, повишена чувствителност. Може да остане белег.

Ако образуванието е карцином, някои от раковите клетки могат да останат в кожата и дори да се разпространят.

Възстановяване

Пациентът може още същия ден да се върне към обичайните си дейности, като пази третираната зона. Ако на мястото отново започне да расте бенка, незабавно трябва да се направи консултация със специалист. Това може да е признак за меланом – най-сериозният тип рак на кожата.

Оперативна корекция на белези

Белезите могат да са видими заради размера, формата, местоположението, релефа, цвета и текстурата им. Те могат да бъдат от едва забележими до грозни и дори обезобразяващи.

Какво се разбира под оперативна корекция на белези?

Хирургичната ревизия на даден белег цели да намали размера му, за да се забелязва по-малко, да се слее с околния тен и текстурата на кожата, както и да се подбри функцията на съответната анатомична зона (крайник, лице и пр.), ако същата е нарушена. Има разнообразни техники, сред които са прости локални лечения, миниинвазивни интервенции или хирургична ревизия с модерните начини на пластината хирургия за затваряне на рани. Белегът обаче не може бъде напълно изтрит.

Белезите биват различни видове:

 • Обезцветяване, неравности по кожата, фини белези могат да бъдат подобрени естетично с операция или дерматологично лечение. Те не нарушават функцията и не причиняват физически дискомфорт. Такива са следите от акне, причинените от леки наранявания или предходни оперативни разрези.
 • Хипертрофични белези. Развиват се директно на мястото на раната. Обикновено са релефни, червени, водят до физически дискомфорт. Възможно е да се разраснат с времето. Могат да са с хипер- или хипопигментация.
 • Келоидите са по-големи от хипертрофичните белези. Възможно е да са болезнени, сърбящи и набръчкани. Излизат извън ръбовете на зашитата рана или разрез. Появят се навсякъде по тялотои, но се развиват по-често на места с малко подкожна мастна тъкан, например шията, ушите, някои зони на лицето, гърдите, раменете и големите стави – лакти и колене.
 • Контрактурите настъпват при много груби белези, които ограничават движението. Получава се събиране (скъсяване) на кожата и подлежащата тъкан. Възможно е да се получат при голяма тъканна загуба например след изгаряне. Образуват се на места, в които раната пресича ставата, като ограничават движението на пръстите, лактите, коленете или шията.

Техниките, които ще избере пластичният хирург зависят от вида на белега и степента и характера на съответните нарушения. Обемът на намесата и необходимостта от по-нататъчни такива определят резултатите и възможните рискове и усложнения в краткосрочен и дългосрочен план.

Оперативно премахване на татуировки

Татуировките могат да бъдат премахнати чрез различни методи – от лазерна терапия, дермоабразио и химически пилинг до оперативно изрязване, за което ще говорим тук.  Резултатите от него са постоянни.

Процедура

Директното хирургично изрязване представлява изрязване на дермата, върху която се намира татуировката. Следващият етап е околната кожа да се прекрои, премести и зашие. Техника се използва за малки татуировки.

Продължителност на процедурата и анестезия

Зависи от конкретния случай – размера на татуировката и използваната техника за премахване на дефекта, останал след премахването ѝ. Най-често се прави с местна упойка без или със седация. Възможна е и употребата на обща анестезия при по-големи татуировки.

Престой в лечебно заведение

Обичайно интервенцията се извършва в амбулаторни условия или се налага еднодневен престой в лечебно заведение.

Възможни рискове и странични ефекти

Като при всяка интервенция са възможни инфекция, хематои, отоци, изтръпване, повишена чувствителност. Понякога се получават неравности и по-груб белег.

Възстановяване

Хематомите и подуването изчезват за 7-10 дена. В зависимост от обема на процедурата и мястото й пациентът може да се върне към активни дейности обикновено след седмица до месец.

Липосукция

Липосукцията (липоскулптура или липопластика) скулптира лицето и тялото, като премахва нежеланите локализирани мастни натрупвания в отделни зони като бузите,  брадичката, шията и горната част на ръцете, областта над гърдите, корема, бричовете, бедрата, коленете, подбедрицата и глезените. Тя не е метод за отслабване. За да бъде траен ефектът, той трябва да се съчетае с разумен хранителен режим и системни физически упражнения.

Процедура

Посредством интервенцията хирургично се премахват излишната мастна тъкан със специална канюла. В най-разпространениете техники зоните с мастни натрупвания, които щебъдат третирани, се инфузират с физиологичен разтвор, в който има локален анестетик и адреналин за редуциране на кръвозагубата. Това води до изключително високото равнище на безопасност, по-лесно премахване на мазнините и намаляване на дискомфорта след манипулацията, отоците и хематомите.

Продължителност на процедурата и анестезия

Операцията трае 1-2 или повече часа в зависимост от броя и спецификата на третираните области. Използва се обща упойка, локо-регионална такава, интравенозна седация или местна упойка.

Престой в лечебното заведение

Обикновено не се налага престой в лечебното заведение, защото процедурата най-често се провежда в амбулаторни условия.

Възможни рискове и странични ефекти

Както при всички оперативни намеси съществуват рискове от инфекция, асиметрия, отоци и хематоми. Възможно е да се усеща изтръпване, болезненост или парене. В редки случи се получават нагъване на кожата, неравности, промени в пигментацията, увреждане на дермата.

Възстановяване

Пациентът най-често може да се върне на работа между 5 и 14 дена след операцията. Интензивната дейност се възобновява след 2 до 4 седмици. В зависимост от количеството мастна тъкан, което е премахнато, и обема на третираните области възстановяване от подуването и хематомите може да отнеме от 1 до 6 месеца. След интервенцията е наложително носенето на компресивно бельо в рамките на 4 до 6 седмици.