Мъжкото тяло има характерни особености, които определят специфичен подход при пластично-възстановителните и естетични корекции. Съвременната медицина се развива с бързи темпове и носи все повече възможности за подобряване на здравето и самочувствието на мъжа.

Мини-инвазивна корекция на гинекомастия

Гинекомастията е доброкачествено нарастване на млечните жлези при мъжете. Модерната медицина предлага техники за миниинвазивна оперативна корекция, която придава мъжки вид на гръдната област. Резултатът от нея е постоянен, но трябва да се има предвид, че голямо наддаване на килограми може да доведе до ново нарастване на гърдите.

Процедура

Чрез хирургична интервенция се отстранява разрасналата се жлеза и/или наличната мастна тъкан. Това се прави с цел да се повдигне жлезата, ако е увиснала, и да се отстрани излишната кожа, когато това се налага. Важен елемент от процедурата е позициониране на ареолата и зърното, така че да се постигне възможно най-голяма симетрия и добър естетичен вид.

Миниинвазивната корекция на гинекомастия е най-щадяща за пациента и оставя най-малко белези. При нея разрезът около ареолата е минимален, като през него се премахва излишната жлезна тъкан. Допълнително може да се скулптира контура на гръдната област чрез липосукция.

Продължителност на процедурата и анестезия

Манипулацията продължава между час и половина и 3 часа. Използва се обща анестезия най-често, а понякога и местна упойка без или със седация.

Престой в лечебно заведение

Интервенцията е лека и обикновено не изисква престой в лечебно заведение. Понякога може да се наложи такъв в рамките на 1 ден.

Възможни рискове и странични ефекти

Както при повечето оперативни намеси съществува, макар и малък, риск от инфекция, отоци, синини, насъбиране на течност (сером). В изключително редки случаи се наблюдава асиметрия, нагъване или отпускане на кожата, хипо- или хиперпигментация, загуба на сетивност на зърното. Възможно е временно изтръпване, болезненост и парене.

Възстановяване

Обикновено пациентът е в състояние да се върне на работа най-късно до седмица след интервенцията. По-активните занимания се възобновяват след 2-3 седмици. По-изразените отоци и неравности, когато ги има, обичайно изчезват напълно след 3 до 6 месеца.

Обрязване (циркумцизия)

Циркумцизията или обрязването – премахването на препуциума на пениса, най-често се извършва на новородени като рутинна медицинска или религиозна практика. Прави се и при възрастни. Техниките в зависимост от възрастта са различни. Обрязването не променя размера на пениса, а само външния му вид.

Процедура

При новородени може да се използват безшевни методи за отстраняване на кожата, спиране на кървенето и затваряне на кожата. Когато манипулацията се прави на юноши или възрастни, обикновено се налага зашиване, тъй като при ерекция по време на сън съществува вероятност да се отвори раната.

При възрастните за квалифицирания специалист грижата за естетиката е изключително важна. Затова преди премахването на кожата понякога се предизвиква изкуствена ерекция. По този начин се определя точното количество кожа, която да се изреже. Освен премахване на препуциума може да се подобри и външния вид на неестетично направени вече обрязвания.

Продължителност на процедурата и анестезия

Интервенцията отнема около половин-един час, като се използва обща анестезия или локална упойка без или със седация.

Престой в лечебно заведение

Манипулацията най-често не налага престой в лечебно заведение, в редки случай се остава под наблюдение в рамките на 1 ден.

Възможни рискове и странични ефекти

Като при всяка хирургична интервенция съществува риск от инфекция, кървене, хематоми и оток. Не са изключени изтръпване, болезненост, парене, загуба на чувствителност.

Използваната техника определя типа белег, който може да се образува.

Възстановяване

Операцията обикновено е лесно поносима. Пациентите могат да се върнат към нормална дейност в рамките на 48 часа. Повечето от тях (при възрастните) могат да възобновят сексуалната си активност след 1-2 седмици.

Скротокс (Scrotox)- поствяне на ботулинов токсин в скротума

Скротоксът е нехирургична релаксация на скротума чрез третиране с ботокс (ботулинов токсин). Действието му обикновено продължава между 3 и 4 месеца и понякога варира в зависимост от температурата и сезона – при топло време ефектът е по-осезаем. Това се взима предвид, когато се избира количеството ботокс, което да се използва.

Има различни причини, поради които дасе използватази процедура:

  • Естетични причини – някои мъже предпочитат по-ниска позиция на тестисите.
  • Хипердинамичен/хиперактивен скротум
  • Болезнено свиване на скротума

Процедура

В областта на скроталната торбичка се инжектира ботокс, като дискомфортът и болката са минимални.

Продължителност на процедурата и анестезия

Манипулацията трае около 45 минути, като се използва повърхностна анестезия.

Престой в лечебно заведение

Не се налага престой в лечебно заведение, процедурата се прави в амбулаторни условия.

Възможни рискове и странични ефекти

Възможна е появата на хематоми и отоци, както и изтръпване в зоната.

Възстановяване

Процедурата е много лека. Чувството на дискомфорт изчезва на следващия ден.

Оперативно премахване на татуировки

Татуировките могат да бъдат премахнати чрез различни методи – от лазерна терапия, дермоабразио и химически пилинг до оперативно изрязване, за което ще говорим тук.  Резултатите от него са постоянни.

Процедура

Директното хирургично изрязване представлява изрязване на дермата, върху която се намира татуировката. Следващият етап е околната кожа да се прекрои, премести и зашие. Техника се използва за малки татуировки.

Продължителност на процедурата и анестезия

Зависи от конкретния случай – размера на татуировката и използваната техника за премахване на дефекта, останал след премахването ѝ. Най-често се прави с местна упойка без или със седация. Възможна е и употребата на обща анестезия при по-големи татуировки.

Престой в лечебно заведение

Обичайно интервенцията се извършва в амбулаторни условия или се налага еднодневен престой в лечебно заведение.

Възможни рискове и странични ефекти

Като при всяка интервенция са възможни инфекция, хематои, отоци, изтръпване, повишена чувствителност. Понякога се получават неравности и по-груб белег.

Възстановяване

Хематомите и подуването изчезват за 7-10 дена. В зависимост от обема на процедурата и мястото й пациентът може да се върне към активни дейности обикновено след седмица до месец.